Sunday, July 31, 2011

Pengetahuan Asas: Senarai Makanan Selamat untuk Sugar Gliders

Hello readers, Maddy di sini.. entri ini akan memberitahu anda tentang buah-buahan dan sayur-sayuran yang selamat untuk dimakan oleh sugars anda. Saya juga akan selitkan info nisbah kalsium dan fosforus yang terkandung dalam setiapnya. 



  • Pemberian nisbah ratio kalsium dan fosforus amat penting untuk memastikan sugars anda hidup lama dan sihat. Rajin-rajin la mentelaah dan menghafal semua makanan yang selamat untuk sugars anda, mana tahu jika anda sedang makan tengahari di restoran dan anda ingin berkongsi timun atau tomato yang terselit dalam nasi goreng anda.. anda tidak perlu lagi ragu samada sugars anda boleh memakannya atau tidak. Hehe. 

"Big apple ni halal tak agaknya?"


Senarai buah-buahan yang selamat

  1. Epal (Banyak penjual suggies rekomen makan buah ini, namun ianya tinggi kandungan fosforus. Kandungan fosforus yang tinggi boleh menghalang penyerapan kalsium dalam tubuh badan suggies. Apabila kalsium kurang, kalsium yang sedia ada di dalam tulang suggies akan diserap dan apabila itu berlaku, tulang suggies akan rapuh. Baca Pengetahuan Asas: Penyakit Lazim Sugar Gliders, bahagian HLP (Hind Leg Paralysis) *Tahukah anda epal penyebab UTAMA sugar gliders menghidap penyakit lumpuh kaki?
  2. Aprikot
  3. Buah Pear
  4. Apokat/Avokado
  5. pisang
  6. beri hitam
  7. blueberry
  8. buah Sukun
  9. tembikai
  10. ceri
  11. kelapa
  12. anggur
  13. kranberi
  14. Kurma
  15. Jeruk Bali
  16. jambu Batu
  17. Tembikai susu
  18. nangka
  19. Buah Kiwi
  20. Buah Kumkuat
  21. Buah lemon
  22. Kulit lemon
  23. limau mandarin/cina
  24. kulit limau mandarin/cina
  25. longan
  26. mangga
  27. betik
  28. Buah Markisa
  29. pic
  30. pear
  31. nanas
  32. pisang (Juga tinggi fosforus, jangan beri dalam kuantiti yang banyak.. ia boleh membuat bulu suggies gugur, seterusnya melemahkan badan sugar gliders dan langsung mati)
  33. plum
  34. Buah delima
  35. prun
  36. Buah Pomelo
  37. kismis
  38. raspberi
  39. Bunga Roselle
  40. Durian (Tak bagus kalau bagi banyak sangat. Tapi dinasihatkan tak bagi langsung kerana buah ini pada manusia pun boleh menjadikan orang itu panas dan tak selesa. Akibatnya pada suggies mungkin teruk dan ia dikatakan juga boleh menyebabkan kematian) Jadi toksahlah beri depa makan durian bila nak musim nanti. Makan sendiri je la ye!
  41. strawberi
  42. tomato
  43. tembikai
  44. Buah Tin





Ini pula senarai sayur-sayuran yang selamat
  1. Asparagus
  2. Alfalfa Pucuk
  3. Amaranth
  4. rebung
  5. bit hijau
  6. bit
  7. Kacang Hitam
  8. Pak Choy
  9. brokoli putih (tak bagus banyak-banyak)
  10. Burdock Akar
  11. Skuasy Butternut
  12. sayur kubis
  13. lobak merah
  14. daun Saderi
  15. chayote
  16. chicory hijau
  17. sayur kubis Cina
  18. Collard hijau
  19. ketumbar
  20. jagung
  21. Cowpeas
  22. timun
  23. Dandelion hijau
  24. Dock
  25. terung
  26. Kacang Perancis
  27. Akar halia
  28. kacang hijau
  29. Salad (Butterhead)
  30. Salad (gelap hijau daun)
  31. Salad (aisberg)
  32. Salad (Red)
  33. Salad (Romaine)
  34. serendeng Kacang
  35. cendawan
  36. sawi hijau
  37. Bayam sawi
  38. sayur kubis
  39. bendi
  40. daun pasli
  41. Parsnips
  42. Peas
  43. kentang
  44. labu
  45. lobak
  46. Red Peppers
  47. Rutabagas
  48. Snow Peas
  49. kacang soya Bean
  50. Skuasy spageti
  51. bayam
  52. Skuasy
  53. Sweet Peppers (Green)
  54. Sweet Peppers (Red)
  55. ubi keledek
  56. Swiss Chard
  57. tauhu
  58. lobak
  59. lobak hijau
  60. seladri air
  61. Skuasy Winter
  62. keladi
  63. Wax Kacang Kuning
  64. timun Jepun
  65. Brokoli hijau (tidak bagus bagi banyak-banyak)
  • Ada beberapa buah dan sayur import yang telah saya buang dari senarai kerana buah atau sayur tersebut sukar didapati di Malaysia. Tetapi, jika anda ingin tahu kesemuanya dengan lengkap, ini sumber link laman web yang saya memperoleh senarai makanan tersebut.
Baby, sugar saya. Tapi tu epal saya, bukan dia yang gigit!

Peringatan readers! Ini cuma senarai mudah dan untuk Newbies atau pemilik sugars yang baru mula membela merekaPerlu diingat apabila memilih buah-buahan dan sayur-sayuran untuk sugars anda, walaupun sesuatu itu selamat dimakania tidak bermakna  ia patut diberi secara berlebihan kerana terlalu banyak dengan sesuatu yang bagus adalah tidak elok. Bayangkan coklat sebagai contoh, jika anda makannya, baik untuk hati dan mengurangkan stres. Jika berlebihan, obesiti pula akan menggantikan segala yang baik itu. 

Oh, satu lagi! Ini dia makanan yang perlu dielakkan untuk sugars;

Tauhu dan produk kekacang soya: Penyelidikan pada beberapa haiwan lain menunjukkan tauhu boleh memberi kesan negatif kepada sistem penghadamanSetakat inikesan negatif ke atas sugars belum lagi terbukti. Namun sesetengah penternak sugars membantah tauhu sebagai makanan sugars kerana ia merupakan sumber protin daripada kekacangdan bukannya daging atau serangga. Jadi, ia lebih selamat untuk hanya memberi cebisan ayam kepada sugars sebagai sumber protin mereka.

Anggur & KismisMungkin ada benda yang mengaitkan anggur dan kismis dengan kegagalan buah pinggang dalam sugars (serta binatang peliharaan lain).

Biji benih, kulitdan sisa biji buah-buahan: Buang biji dari mana-mana buah-buahan yang anda berikan sugars anda. Biji benih, kulitdan sisa biji buah-buahan tidak baik untuk sugars, namun sugar gliders kebiasaannya bijak untuk meninggalkannya dan tidak memakannya. Yay untuk sugars!

Ini merupakan sumber laman web yang digunakan;

OM NOM NOM
www.petgrowth.com


Baiklah, itu sahaja mengenai makanan selamat untuk sugars. Mungkin selepas ini saya akan membuat post mengenai makanan yang tidak selamat pula. Beri cadangan jika anda mahu saya menulis tentang apa yang anda mahu, mungkin saya akan tulis mengenainya. Sehingga itu, komen, share atau like post saya jika anda suka.  

xoxo, 
Maddy

41 comments:

  1. sugar glider saya mcm xsuke mkn epal ..die just jilat2 je...

    ReplyDelete
  2. Takpe.. banyak lagi buah lain dia boleh try.. :)

    ReplyDelete
  3. dgr kate bela pet nie kne ada permit?betol ke?

    ReplyDelete
  4. Mana ada la Mr. Toyol.. tu dekat negara lain je. Yang penting bukan negara kita.. hehe..

    ReplyDelete
  5. why lepas SG saye makan ayam rebus dye luah balik? memang dorg makan tak habis ke?

    ReplyDelete
  6. saya penah nak bg diaorg avocado! tp tima saya potong tue saya gigi la sikit! blurkz! xsedap la..so saya terus la buang sebiji2 tue xjadi feed anak2 saya..haha nie pendapat saya so sape yg pencinta avocado tue..sorry ye..

    ReplyDelete
  7. bagi suggies awak try dulu.. mana tau derang suka.. hehe. Avokado mahal tau, jangan buang-buang.. :D

    ReplyDelete
  8. Nurul;
    Suggies memang macam tu. Kat hutan, dia jenis suka isap madu, kerak nira manis dari pokok etc. So memang normal sesetengah makanan dia cuma hisap saja kemudian luah balik.

    ReplyDelete
  9. nape 'anak' sye dh xmo mkn epal....pallet lg la die xmo pndg....cbe bg yougart drops tu.....kamain lg lju jek.....

    ReplyDelete
  10. bayangkan suggies cam budak2.. kalau bnda berkhasiat tanak makan.. tapi kalau awak pandai hidang makanan dia/bagi variasi.. mana tau dia berselera. baca post saya pasal tabiat dan diet suggies dan kenapa sugar glider saya tanak makan hpw/buah/sayur.

    ReplyDelete
  11. i ada bg buah delima :P n dia suka,tp i rasa bhaya sbb buah tu ada biji kat tgh kan,tp dia tak pernah pun mkn biji tu,dia mkn isi je

    ReplyDelete
  12. Pomegranate tu takpa, dia takkan makan biji.

    ReplyDelete
  13. Terima kasih atas maklumat ini... Sy amat suka artikel2 yg berada di sini... Sedikit sebanyak ianya dapat membantu sy sebagai pemelihara S.G baru yg prihatin terhadapnya... Sy baru sahaja memiliki S.G 5 hari lepas... sungguh kecil dan comel... Sy hanya dimaklumkan memberikannya epal semata2... Kini, sy lebih memahami keadaan mrk setelah menghayati dan meneliti artikel2 di sini... Terima kasih sekali lagi sy ucapkan...

    ReplyDelete
  14. Knp sugar saya xminum air putih... Boleh ke dia minum susu???

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb kdg2 dia ngada2. jgn bg minum susu melainkan dia baby/sakit. and susu kena guna milk replacer utk possum shaja

      Delete
  15. saya kurang faham, kire yee.....
    yang tembikai apa semua tue,die leh makan ke x,sebenarnye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je makan.. tp u kena imbangkan dengan pmknn kalsium.. betik, bayam semua tinggi kalsium,..

      Delete
  16. Bro Zan
    Thanks for your appraisal :)

    Anon
    Sg kadang2 ni cam budak2, suka minum air manis/sedap je.. kalau hidang air kosong kadang2 tanak.. tapi kalau haus sgt dia akan minum jugak..

    tapi, kalau risau dia tak minum, u kena make sure it's drinking.. try letak madu rewarewa/manuka campur air kosong.. Susu tu tak leh jenis biase, dia kena untuk marsupial/sg. Ada jual milk replacer untuk possum tu sesuai lah.. dutch lady etc, tak sesuai untuk sg..

    A girl's with her story
    Boleh makan, what the article means is that sg walaupun tak leh makan buah2an yang ada biji, tak semestinya dia akan makan biji tu.. cam tembikai, pomegranate, dia takkan telan biji je.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau madu tualang madu boleh ke ?? ermmm...

      Delete
    2. try madu ni sahaja...

      1. manuka
      2. rewarewa
      3. capillano

      Delete
  17. Kalau bagi dorang makan yogurt brand nestle yg perisa buah-buahan boleh...coz 1st time bela nie....

    ReplyDelete
  18. Bole x bg advice,kalo dlm 1 hari,seminggu full,menu mknn yg sesuai? kene tuka2 ke atau mcm mane?

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la tgk my suggies for newbies page, ada bbrp cnth pmknn time mlm.. mmg la tuka2

      Delete
  19. SG mmg makan sikit je kew???sbb sy nyer SG
    die mkn sikit je...kdg2 jilat je makanan 2 ....
    adakah ni boleh sbb SG cpt mati????

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau makanan sedap dan berkhasiat mmg dia makan byk.. ikut la kreativiti dn ilmu pembela cara nak bg dia selera makan

      Delete
  20. Sya beli Sg yg smgu lg nak 2 bln... Klau bg epal n air kosong je utk bbrapa hari tu bahaya x utk Sg?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bg la sg tu makan elok2.. kalau tak ready jgn beli sg.. hpw etc semua kena set.

      Delete
  21. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  22. saya nak tanya, kenapa SG sy kecil (x membesar )? dan kurang makan ye.... urmmm kesian la tengok dia macam tuuu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak kena bagi byk protin dan makanan seimbang.., jgn epal shj.. mealworm shj.. like tht tak elok..

      Delete
  23. Asalamualaikum,,sugie ni boleh kasi makan nasi??ada sapa2 yg pernah try

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada, brown rice.. healthy rice safe for suggies

      Delete
  24. bole sg ni makan jambu air..

    ReplyDelete
  25. saya ade sepasang sugar glider yg jarang main..jadi dorg da liar..hehe..skrg da ade dua ekor anak..ptt ke saya asingkn anak dia coz nak bg jinak..?? mak ayah dia tak jinak,asek nak gigit je..huhu

    ReplyDelete
  26. boleh x ajar mcm mane nak hidangkan hpw ni... sy campur dngn air suam tapi dia xnak jamah langsung... baru je beli seminggu... tolong...

    ReplyDelete
  27. Sugar glider saya suka makan tayar

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. sya mcm bminat nk bela sg nie.. tp sya was2 sb tkot kna ggit ^_^ ermm nk mntak nsihat atau tnjuk ajr skit la cra pnjagaan dia sb sya dh oder pown seko tp asa tkot xpndai nk jga^_^

    ReplyDelete
  30. Sugar bole mkn x biji labu yg kulit wrne putih 2? Yg isi dlm nye kaler ijau..

    ReplyDelete
  31. Pellets tu main food die ker.buah buahan main food die

    ReplyDelete

Komen atau aju soalan anda di sini