Sunday, July 31, 2011

Pengetahuan Asas: Senarai Makanan Selamat untuk Sugar Gliders

Hello readers, Maddy di sini.. entri ini akan memberitahu anda tentang buah-buahan dan sayur-sayuran yang selamat untuk dimakan oleh sugars anda. Saya juga akan selitkan info nisbah kalsium dan fosforus yang terkandung dalam setiapnya. 



  • Pemberian nisbah ratio kalsium dan fosforus amat penting untuk memastikan sugars anda hidup lama dan sihat. Rajin-rajin la mentelaah dan menghafal semua makanan yang selamat untuk sugars anda, mana tahu jika anda sedang makan tengahari di restoran dan anda ingin berkongsi timun atau tomato yang terselit dalam nasi goreng anda.. anda tidak perlu lagi ragu samada sugars anda boleh memakannya atau tidak. Hehe. 

"Big apple ni halal tak agaknya?"


Senarai buah-buahan yang selamat

  1. Epal (Banyak penjual suggies rekomen makan buah ini, namun ianya tinggi kandungan fosforus. Kandungan fosforus yang tinggi boleh menghalang penyerapan kalsium dalam tubuh badan suggies. Apabila kalsium kurang, kalsium yang sedia ada di dalam tulang suggies akan diserap dan apabila itu berlaku, tulang suggies akan rapuh. Baca Pengetahuan Asas: Penyakit Lazim Sugar Gliders, bahagian HLP (Hind Leg Paralysis) *Tahukah anda epal penyebab UTAMA sugar gliders menghidap penyakit lumpuh kaki?
  2. Aprikot
  3. Buah Pear
  4. Apokat/Avokado
  5. pisang
  6. beri hitam
  7. blueberry
  8. buah Sukun
  9. tembikai
  10. ceri
  11. kelapa
  12. anggur
  13. kranberi
  14. Kurma
  15. Jeruk Bali
  16. jambu Batu
  17. Tembikai susu
  18. nangka
  19. Buah Kiwi
  20. Buah Kumkuat
  21. Buah lemon
  22. Kulit lemon
  23. limau mandarin/cina
  24. kulit limau mandarin/cina
  25. longan
  26. mangga
  27. betik
  28. Buah Markisa
  29. pic
  30. pear
  31. nanas
  32. pisang (Juga tinggi fosforus, jangan beri dalam kuantiti yang banyak.. ia boleh membuat bulu suggies gugur, seterusnya melemahkan badan sugar gliders dan langsung mati)
  33. plum
  34. Buah delima
  35. prun
  36. Buah Pomelo
  37. kismis
  38. raspberi
  39. Bunga Roselle
  40. Durian (Tak bagus kalau bagi banyak sangat. Tapi dinasihatkan tak bagi langsung kerana buah ini pada manusia pun boleh menjadikan orang itu panas dan tak selesa. Akibatnya pada suggies mungkin teruk dan ia dikatakan juga boleh menyebabkan kematian) Jadi toksahlah beri depa makan durian bila nak musim nanti. Makan sendiri je la ye!
  41. strawberi
  42. tomato
  43. tembikai
  44. Buah Tin





Ini pula senarai sayur-sayuran yang selamat
  1. Asparagus
  2. Alfalfa Pucuk
  3. Amaranth
  4. rebung
  5. bit hijau
  6. bit
  7. Kacang Hitam
  8. Pak Choy
  9. brokoli putih (tak bagus banyak-banyak)
  10. Burdock Akar
  11. Skuasy Butternut
  12. sayur kubis
  13. lobak merah
  14. daun Saderi
  15. chayote
  16. chicory hijau
  17. sayur kubis Cina
  18. Collard hijau
  19. ketumbar
  20. jagung
  21. Cowpeas
  22. timun
  23. Dandelion hijau
  24. Dock
  25. terung
  26. Kacang Perancis
  27. Akar halia
  28. kacang hijau
  29. Salad (Butterhead)
  30. Salad (gelap hijau daun)
  31. Salad (aisberg)
  32. Salad (Red)
  33. Salad (Romaine)
  34. serendeng Kacang
  35. cendawan
  36. sawi hijau
  37. Bayam sawi
  38. sayur kubis
  39. bendi
  40. daun pasli
  41. Parsnips
  42. Peas
  43. kentang
  44. labu
  45. lobak
  46. Red Peppers
  47. Rutabagas
  48. Snow Peas
  49. kacang soya Bean
  50. Skuasy spageti
  51. bayam
  52. Skuasy
  53. Sweet Peppers (Green)
  54. Sweet Peppers (Red)
  55. ubi keledek
  56. Swiss Chard
  57. tauhu
  58. lobak
  59. lobak hijau
  60. seladri air
  61. Skuasy Winter
  62. keladi
  63. Wax Kacang Kuning
  64. timun Jepun
  65. Brokoli hijau (tidak bagus bagi banyak-banyak)
  • Ada beberapa buah dan sayur import yang telah saya buang dari senarai kerana buah atau sayur tersebut sukar didapati di Malaysia. Tetapi, jika anda ingin tahu kesemuanya dengan lengkap, ini sumber link laman web yang saya memperoleh senarai makanan tersebut.
Baby, sugar saya. Tapi tu epal saya, bukan dia yang gigit!

Peringatan readers! Ini cuma senarai mudah dan untuk Newbies atau pemilik sugars yang baru mula membela merekaPerlu diingat apabila memilih buah-buahan dan sayur-sayuran untuk sugars anda, walaupun sesuatu itu selamat dimakania tidak bermakna  ia patut diberi secara berlebihan kerana terlalu banyak dengan sesuatu yang bagus adalah tidak elok. Bayangkan coklat sebagai contoh, jika anda makannya, baik untuk hati dan mengurangkan stres. Jika berlebihan, obesiti pula akan menggantikan segala yang baik itu. 

Oh, satu lagi! Ini dia makanan yang perlu dielakkan untuk sugars;

Tauhu dan produk kekacang soya: Penyelidikan pada beberapa haiwan lain menunjukkan tauhu boleh memberi kesan negatif kepada sistem penghadamanSetakat inikesan negatif ke atas sugars belum lagi terbukti. Namun sesetengah penternak sugars membantah tauhu sebagai makanan sugars kerana ia merupakan sumber protin daripada kekacangdan bukannya daging atau serangga. Jadi, ia lebih selamat untuk hanya memberi cebisan ayam kepada sugars sebagai sumber protin mereka.

Anggur & KismisMungkin ada benda yang mengaitkan anggur dan kismis dengan kegagalan buah pinggang dalam sugars (serta binatang peliharaan lain).

Biji benih, kulitdan sisa biji buah-buahan: Buang biji dari mana-mana buah-buahan yang anda berikan sugars anda. Biji benih, kulitdan sisa biji buah-buahan tidak baik untuk sugars, namun sugar gliders kebiasaannya bijak untuk meninggalkannya dan tidak memakannya. Yay untuk sugars!

Ini merupakan sumber laman web yang digunakan;

OM NOM NOM
www.petgrowth.com


Baiklah, itu sahaja mengenai makanan selamat untuk sugars. Mungkin selepas ini saya akan membuat post mengenai makanan yang tidak selamat pula. Beri cadangan jika anda mahu saya menulis tentang apa yang anda mahu, mungkin saya akan tulis mengenainya. Sehingga itu, komen, share atau like post saya jika anda suka.  

xoxo, 
Maddy