Friday, February 17, 2012

Senarai Pengetahuan Asas Penjagaan Sugar Glider

Semua topik berkaitan dengan penjagaan sugar glider

**UPDATED 9/4/2012**


Nak bela suggies? ini persiapannya.
http://suggies101.blogspot.com/2011/08/saya-belum-ada-sugar-glider-apa.html

Biodata mengenai Sugar Glider
http://suggies101.blogspot.com/2011/07/pengenalan-terhadap-sugars.html

Checklist WAJIB bagi pembela Sugar Gliders! Latihan buat sendiri :)
http://suggies101.blogspot.com/2011/09/checklist-wajib-bagi-pembela-sugar.html

Senarai Pengetahuan Asas Penjagaan Sugar Glider
http://suggies101.blogspot.com/2012/02/senarai-pengetahuan-asas-untuk-pembela.html

Bajet keseluruhan pembelanjaan sangkar, mangkuk makanan, aksesori
http://suggies101.blogspot.com/2011/10/hargabajet-pembelanjaan-sangkar.html

Mengenal pasti Underaged Sugar Glider/Sugar Glider pra-matang
http://suggies101.blogspot.com/2012/01/pengetahuan-asas-mengenal-pasti.html

Sugar Glider kurus/gemuk? Lihat berat ideal untuk Sugar Glider
http://suggies101.blogspot.com/2012/08/mengenalpasti-sugar-glider-obese-berat.html

Belajar mengenai sangkar Sugar Glider
http://suggies101.blogspot.com/2011/07/keperluan-asas-sangkar.html

Penyakit yang lazim dihidap oleh Sugar Glider dan cara mengubati (melainkan kena pergi vet)
http://suggies101.blogspot.com/2011/07/penyakit-lazim-bagi-sugar-gliders.html

Sugar Glider luka/melukakan diri kerana stres/sakit? Buat E-Collar
http://suggies101.blogspot.com/2011/08/tips-e-collar.html

Diet Pemakanan Sugar Glider: HPW, Buah, Sayur dan Nisbah Kalsium/Fosforus Seimbang
http://suggies101.blogspot.com/2011/07/keperluan-asas-pemakanan.html

Contoh penyediaan makanan malam Sugar Glider (contoh makanan/menu oleh penulis)
http://suggies101.blogspot.com/2011/10/pengalaman-penulis-sedikit-intro.html

Baca mengenai tabiat pemakanan Sugar Glider
http://suggies101.blogspot.com/2011/08/tabiat-dan-diet-sugar-gliders.html

Makanan (buah/sayur) yang selamat dimakan dan kadar nisbah kalsium dan fosforus
http://suggies101.blogspot.com/2011/07/makanan-yang-selamat-untuk-sugar.html

Kalkulator untuk kira nisbah kalsium:fosforus pemakanan Sugar Glider
http://suggies101.blogspot.com/2011/09/kalkulator-untuk-sugar-gliders.html

Sugar Glider tak selera makan, HPW (diet wajib beri setiap malam), buah dan sayur
http://suggies101.blogspot.com/2011/08/kenapa-sugar-glider-saya-tak-nak-makan_11.html

Pemakanan Sugar Glider yang mengandung/bunting/menyusu
http://suggies101.blogspot.com/2012/02/makanan-untuk-sugar-glider-yang.html

Nestum/Cerelac diet yang membawa padah pada Sugar Glider!
http://suggies101.blogspot.com/2012/02/nestumcerelac-untuk-sugar-glider.html

Sugar Glider makan bersepah dan kerap basuh sangkar? Buat Glider Kitchen anda sendiri!
http://suggies101.blogspot.com/2011/09/tips-glider-kitchen.html

Perubahan Fizikal Sugar Glider Jantan/Betina Ketika Matang
(Zakar terkeluar, dahi/dada botak, skrotum tergantung dll)
http://suggies101.blogspot.com/2012/07/anatomi-perubahan-fizikal-sugar-glider.html

Proses Mengawan Sugar Glider. Bila usia sesuai mengawan dan risiko yang ada
http://suggies101.blogspot.com/2012/07/pengetahuan-asas-proses-mengawan-sugar.html

Cara Sugar Glider melahirkan anak/joey
http://suggies101.blogspot.com/2012/07/proses-kelahiran-sugar-glider.html

Langkah-langkah selepas Sugar Glider melahirkan anak/joey
http://suggies101.blogspot.com/2012/02/apa-perlu-dilakukan-selepas-sugar.html

Bunyi yang dibuat Sugar Glider
http://suggies101.blogspot.com/2011/07/bunyi-bunyian-yang-dibuat-sugar-gliders.html

Cara Extreme Tame/Bond Sugar Glider (Garang/Separuh jinak/Tak boleh duduk diam etc)
http://suggies101.blogspot.com/2012/08/extreme-tamingbonding-untuk-sugar-glider_17.html

Cara menjinakkan dan bonding dengan Sugar Glider yang garang/penakut. (Pelajaran asas)
http://suggies101.blogspot.com/2011/08/keperluan-asas-bonding.html

Pengalaman melatih Sugar Glider melompat ke badan (Easy)
http://suggies101.blogspot.com/2011/07/baby-menerkam-macam-singa.html

Membawa Sugar Glider keluar outing/berjalan
http://suggies101.blogspot.com/2011/08/membawa-sugar-glider-anda-keluar-outing.html

Membawa Sugar Glider balik kampung/perjalanan jauh
http://suggies101.blogspot.com/2011/08/membawa-sugar-glider-balik-kampung.html

Sugar Glider di asrama/universiti/hostel
http://suggies101.blogspot.com/2011/08/kehidupan-sugar-gliders-di-hostelasrama.html

Apa yang perlu dibuat jika anda beli Sugar Glider yang kedua/baru
http://suggies101.blogspot.com/2011/09/saya-baru-beli-sugar-glider-no2-nak.html

Isu mandikan Sugar Glider dan Tentang bulu Sugar Glider
http://suggies101.blogspot.com/2011/10/anatomi-sugar-glider-bulu-extra.html

Bulu Sugar Glider gugur?
http://suggies101.blogspot.com/2011/10/tips-kenapa-bulu-sugar-glider-gugur.html

Belajar cara memotong kuku Sugar Glider anda sendiri!
http://suggies101.blogspot.com/2011/09/tips-cara-nak-potong-kuku-sugar-gliders_13.html

Tips menghalang serangga/semut memasuki sangkar Sugar Glider
http://suggies101.blogspot.com/2012/01/tips-menghalang-semutserangga-masuk.html

Check out our page and like if you please; Suggie For Newbies

xoxo,
Maddy

11 comments:

  1. sye ad suger glider..
    sye lpas yg betina melhirkn joey sye jrg memegangnye..skunk sye waswas nak pegang sebb yg betina agk liar....cara terbaek apea.??
    dan tips...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cara yang terbaikk hanyalah memegangnya kembali seperti biasa ketika awak nak bonding dulu.

      dia mungkin dah lupa dgn awak/merajuk. normal la.. cuma kena dibiaskan dgn sentuhan manusia dan bau badan awak kalau nak dia manja balik..

      Delete
  2. hello maddy..sg sy slalu garu bdn die,npe ek?ade kutu ke klw mcm 2..mcm mne nk ubatkn?n npe bole ade kutu,dsbbkan ape?

    ReplyDelete
    Replies
    1. its called grooming, asalkan dia tak gigit/lukakan/botakkan bulu dia takda pape la tu

      Delete
  3. salam saya nk join team nie ... sy pow dh ader ugar glidr... mcm ner nk jmpe owner ekk nk join event team nie

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum.....:),sy baru bela sg jantan ,tapi kenapa sg sy terbalek dan bunyi bising bile na pegang?

    ReplyDelete
  5. sugar glider saya x nak minum air

    ReplyDelete
  6. saya sudah bela 1 hari kenapa diA TIDAK buang air besar or kecil

    ReplyDelete
  7. skarang saya guna cage hamster,,...mana saya perlu cari cage sg

    ReplyDelete
  8. Makanan sg saya dimasuki semut...x pasti sg kena gigit ke tak. Rasa sedih sangat fikirkan sure semut attack dorang bila nak makan :( sg akan sakit/demam x kena gigit semut?

    ReplyDelete
  9. salam...sg sya xnak mnum air, but its ok sbb sy gnti dgn HPW yg di bncuh cair.. cme rsau la,dah 3bln sy bela sg ni tp bdan dia shaking la.. umo dia dlm ligkungan 9bln

    ReplyDelete

Komen atau aju soalan anda di sini